Pages

Wednesday, January 11, 2012

Auteursrechten - Een zinloze discussie



Er zijn vele discussies over het auteursrecht gevoerd waar ik aan heb mogen deelnemen. Ik merk aan mensen dat naarmate ze meer in contact komen met een van de grote internetculturen, dat ze meer aan de kant van de Piratenpartij staan. Ze weten immers dat in de internetculturen veel meer creativiteit te vinden is dan in de mainstream entertainmentplatformen. En dat allemaal zonder dat in de internetculturen het auteursrecht naleven. Hoe kan een cultuur rijk zijn, zonder dat men er grof geld aan verdient?

Het probleem zit hem al in de vraag die ik net stelde. Cultuur bestaat al sindsdat de mens een beschaving heeft. Zelfs voordat er beschaving was. Vanaf het moment dat de mens een stuk houtskool over een rotswand kon wrijven, of klei kon boetseren, kunnen wij sporen van de menselijke cultuur herontdekken. Pas veel later deed de mensheid de stap terug te denken dat deze activiteit er een was die zijn merites economisch moest verantwoorden.

Ondertussen heeft de copyright industrie en lobby zijn mond vol met termen als "Hoe kan de artiest overleven als men alles gratis kan downloaden?". Dit gebruiken ze om allerlei burgerrechtenschendingen erdoorheen te duwen. Tot nu toe vaak met succes. De discussies gaan dan vaak over hoe de artiest financieel kan overleven in een wereld waar alles gratis gedownload kan worden.

In mijn ogen is dit een discussie over een punt waar de feiten keer op keer zijn bewezen. Ten eerste is het downloaden over de afgelopen jaren enorm toegenomen, waardoor het zou moeten zijn dat er bijna geen muziek en films gemaakt worden. Het tegendeel is echter waar. De platenlabels en filmindustrie boeken recordwinsten, en er wordt meer muziek dan ooit te voren gemaakt. En dan hebben we het niet eens over de sectoren die buiten de mainstream entertainment vallen, zoals Creative Commons muziek en dergelijke. Dus dat downloaden de muziek en filmindustrie kapot maakt, is al in meerdere onafhankelijke onderzoeken als onzin en drogreden aangetoond. Deze onderzoeken worden zelfs onderbouwd door de cijfers van de muziek en filmindustrie, in het kort de copyrightindustrie, waardoor de copyright industrie eigenlijk nog meer wind uit de zeilen genomen zou moeten worden.

Toch blijft de copyrightindustrie meer terrein winnen. Dat komt doordat ze het geld wat jij ze geeft door hun spullen te kopen, grotendeels inzetten om politici en beleidsmakers te overtuigen van hun foutieve standpunten. Dus eigenlijk betaal jij deze bedrijven om jouw burgerrechten af te pakken, indirect. En als je het niet gelooft? Zoek dan maar verdragen en wetten op zoals ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) en SOPA (Stop Online Piracy Act) en de bedrijven die deze wetten steunen. Dan zul je erachter komen dat de bedrijven die erachter staan precies dezelfde bedrijven zijn die de films maken die je in de bioscoop ziet en waarvan je de DVD's koopt. Dat het dezelfde bedrijven zijn die de muziek die je op de radio hoort en waarvan je de albums koopt. Door deze producten te kopen (muziekalbums, bioscoopkaartjes, films op dvd en bluray), steun je eigenlijk de teloorgang van de westerse democratie.

Maar stel dat downloaden écht schadelijk zou zijn de platenlabels en filmproducenten, en de mainstream producenten echt kapot eraan zouden gaan. Zou je dan je fundamentele burgerrechten zoals de vrijheid van meningsuiting en het briefgeheim opgeven om het auteursrecht te handhaven? Het ACTA verdrag, dat waarschijnlijk binnenkort ondertekend wordt door de Europese lidstaten, zal wel veroorzaken dat minimaal op internet deze burgerrechten geschonden zullen worden. De kans is ook groot dat het 'echte leven' in gevaar komt.

Hoe kan dit? Dit is simpel. ACTA maakt het mogelijk voor iedere partij om zelfs uitingen of bepaald taalgebruik copyrighted te maken. [citation needed] Als iemand dan dit zonder toestemming gebruikt, kan die persoon in de gevangenis terecht komen. [citation needed] Dit is in feite censuur, en kan gebruikt worden om zelfs overheidskritische websites en dergelijke te blokkeren. Hier komt het veel door de Piratenpartijen gebruikte 'glijdende schaal' argument ter sprake. De Piratenpartijen stellen dat als er eenmaal censuur infrastructuur is, die na verloop van tijd bijna altijd misbruikt gaat worden. En dan is de weg naar een totalitaire staat zeer klein.

Daarom wil ik ook iedereen adviseren om eens het internet op te gaan. Iets te lezen over verdragen zoals ACTA en wetten zoals SOPA. En vervolgens kijken welke partijen zich hiertegen inzetten. Er zijn verschillende wegen. Organisaties zoals Bits of Freedom en La Quadrature Du Net proberen via voorlichting en wetgevers aan te spreken te voorkomen dat het bovengenoemde gebeurt. En organisaties zoals de Piratenpartijen proberen het corrupte systeem zelf te
enteren, en van binnenuit de ziektes genezen. Beide methodieken kunnen potentieel werken.

Dus als je vrijheid en burgerrechten boven de woekerwinsten van een paar grote multinationals zet, dan raad ik je aan om BoF, LQDN, de Piratenpartijen of dergelijke organisaties te steunen! Zij zijn een van de weinigen die deze tenondergang van vrijheid kunnen voorkomen.

No comments:

Post a Comment